NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

SZÁMLÁZÓ PROGRAM KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ PROGRAM RAKTÁRKEZELŐ PROGRAM HÁZIPÉNZTÁR PROGRAM KÖNYVELŐ PROGRAM
         

NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Vissza a főoldalra Szoftverek áttekintése Ügyfélszolgálat, frissítések letöltése Gyakran feltett kérdések Kapcsolat, elérhetőség
 
 

Kérdések és válaszok

Kattintson a kívánt kérdésre, vagy keressen kulcsszó alapján!

Keresés:
Témakörök:
Élesítés
Telepítés
Frissítés
Bővítés
NAV(APEH)
Általános
Számlázás
Házipénztár
Könyvelő program
Összes kérdés
Számlázás Számlázás
- Hogyan történik a számla példányok feltüntetése a számlán?
- Hogyan lehet a számlából eredeti példányt nyomtatni?
- Minden számlán fel kell tüntetni a vevő adószámát?
- Hol tudom beállítani a programban a tizedesek kezelését?
- Miért nem kínálja fel a program a mai MNB árfolyamot?
- A devizás számlázóval tudok forintban is számlázni?
- Át tudom-e venni a korábban használt programomból az adataimat az új programomba?
- Lehetséges-e kézi és gépi számlázás párhuzamosan?
- Hol tüntethetem fel a számlázás során, hogy ügyfelem mely bankszámlámra utaljon?
- Hogyan tudom feltüntetni a számlán a tétel SZJ, illetve TESZOR számát?
- Hogyan tudom elkerülni, hogy a program ne adjon azonos számlasorszámot?
- Ki tudok állítani a programmal előleg számlát?
- Ki tudok állítani a programmal fordított ÁFA-s számlát?
- Alkalmas-e a számlázó program KATA-s vállalkozásnak (kisadózónak)?
- Alkalmas-e a számlázó program pénzforgalmi elszámolást alkalmazó vállalkozásnak?
- Mi az a díjbekérő, pro forma?
- Mi a teendő, ha a nyomtató nem megfelelően nyomtatja ki a számlát?
- Nem találom a kérdésemre a választ!

- Vissza a többi kérdéshez


Számlázás Számlázás


Hogyan történik a számla példányok feltüntetése a számlán?

A 3.0.4-es verzióval egyező (vagy újabb) NATURASOFT számlázó programok alapbeállítás szerint semmilyen számlapéldányra vonatkozó feliratot nem jelenítenek meg a számlán, azonban ez a funkció - figyelmeztetés mellett - opcionálisan bekapcsolható.

Kapcsolódó jogszabályváltozások:
2010.04.01-én eltörölték a számlák példányszámozást.
2010.09.27-én eltörölték a számlák eredeti és másolati példányainak megkülönböztetését.

A NATURASOFT programok mindig a legutóbbi hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek.

Bővebb információ és jogszabályi háttér megtekintése >>


Hogyan lehet a számlából eredeti példányt nyomtatni?

2010. szeptember 27-én történt jogszabályváltozást követően megszűnt a számla eredeti és másolati példányainak megkülönböztetése, a számlán tehát nem kell már szerepeltetni, hogy az eredeti vagy másolat.

A 3.0.4-es verzióval egyező (vagy újabb) NATURASOFT számlázó programokkal korlátozások nélkül nyomtathatja újra már kiállított számláit az eredetivel teljesen megegyező tartalommal!

A NATURASOFT programok mindig a legutóbbi hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek.

Bővebb információ és jogszabályi háttér megtekintése >>


Minden számlán fel kell tüntetni a vevő adószámát?

Nem! A számlán a vevő adószámát csak speciális esetekben kell feltüntetni! Ilyen például - a teljesség igénye nélkül -, ha a számla fordított adózású, vagy közösségi adószámmal rendelkező külföldi vevőnek állít ki ÁFA felszámítása nélkül számlát, valamint 2017.01.01 után kiállított számlák esetén, ha a számla ÁFA értéke meghaladja a 100 ezer forintot.


Hol tudom beállítani a programban a tizedesek kezelését?

Csak forint pénznemet kezelő programjainknál (pl. Forint Számla, Készlet és Számla Start, Raktár Start) az összes tizedesre vonatkozó beállítás a Beállítások\Általános beállítások menüpont alatt található.

Devizás pénzemet is kezelő programjainknál (pl. Deviza számla, Számla Standard/Professional, Készlet és Számla Standard/Professional) csak a mennyiségi tizedesre vonatkozó beállítás található meg a Beállítások\Általános beállítások menüpont alatt, mivel az árakra vonatkozó tizedesbeállítások a Törzsadatok\Pénznemek résznél pénznemeként elkülönülten állíthatók be.


Miért nem kínálja fel a program a mai MNB árfolyamot?

A hivatalos MNB árfolyamot munkanapokon 12 óra körül adja meg a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB honlapján reggel és délelőtt a főképernyő jobb felső sarkában látható, hogy mely dátum szerinti az utolsó hivatalos árfolyam. Csak 12 órától érhető el az aznapi árfolyam, előtte nem. A devizát is kezelő programok össze vannak kötve a hivatalos MNB árfolyam lekérdezéssel, de csak akkor tudja lehívni a program az árfolyamot, ha az már hivatalosan is megjelent az MNB honlapján.


A devizás számlázóval tudok forintban is számlázni?

Természetesen, a devizás számlázó programmal bármilyen Ön által felvitt pénznemben tud számlát kiállítani, így forintban is.


Át tudom-e venni a korábban használt programomból az adataimat az új programomba?

Igen, felhasználó által a programon belüli funkcióval egyszerűen átvehető a partnertörzs és a szolgáltatás/terméktörzs, amennyiben az adatok Excel (XLS) állományban vannak. A partnerek beemelése a Partnerek / Egyéb menüpont 'Új partnerek beemelése Excel-ből' funkcióval történik, a terméktörzs pedig a Termékek menüpont Egyéb gombja segítségével.

FIGYELEM! Az XLSX kiterjesztés nem azonos az XLS formátummal! Amennyiben adatai XLSX formátumban vannak, úgy nyissa meg azt egy táblázatkezelővel és mentse el az adatokat a Mentés másként funkciót használva XLS formátumban, majd az XLS állományt próbálja importálni!


Lehetséges-e kézi és gépi számlázás párhuzamosan?

Igen, lehetséges a számlázó program (gépi) mellett számlatömb (kézi) használata is. Előfordulhatnak ugyanis olyan esetek, amikor a számlázó programmal történő gépi számla kiállítására nincs lehetőség (pl. áramszünet, vagy ügyfélnél kell a helyszínen számlát kiállítani, stb.).


Hol tüntethetem fel a számlázás során, hogy ügyfelem mely bankszámlámra utaljon?

Amennyiben cégének csak egy bankszámlája van, úgy a Beállítások\Céges címadatok menüpontban érdemes megadni a bankszámlaszámot, mely így a számlán a kiállító adatoknál (bal felső sarokban) lesz látható.

A fentiek szerint a számla kiállító adatai között természetesen több bankszámlaszámot is felsorolhat, azonban ha arra van szükség, hogy egy számlán csak egy bankszámlát szeretne szerepeltetni, akkor érdemes a bankszámlaszámot egy kísérő szöveggel (pl. Kérjük, a számla végösszegét erre a bankszámlaszámra utalja) együtt a Törzsadatok\Megjegyzés sablonok közé felvinni. A számla kiállítása során Ön tetszőlegesen kiválaszthatja majd, hogy mely megjegyzés sablont kívánja használni, így a számlán tetszőlegesen állítható, hogy mely bankszámlaszám kerüljön rá.

Amennyiben deviza számla kiállítására is alkalmas számlázó programunkat használja, úgy a Törzsadatok\Pénznem menüponton keresztül lehetősége van arra is, hogy egy adott pénznemhez egy bankszámlaszámot hozzárendeljen. Ekkor a program automatikusan megjeleníti a számla kiállító adatai között a pénznemhez tartozó bankszámlaszámot.

Amennyiben szállítói profilok kezelésére is alkalmas számlázó programunkat használja, úgy a Törzsadatok\Szállítói profil menüponton keresztül lehetősége van arra, hogy olyan egyedi számla kiállító adatokat hozzon létre, melyek eltérő bankszámlaszámokat tartalmaznak, így a megfelelő szállítói profil kiválasztásával bármikor cserélhető a számlán látható bankszámlaszám.


Hogyan tudom feltüntetni a számlán a tétel SZJ, illetve TESZOR számát?

Azon programjainkban, ahol a Vtsz/Szj/Teszor számok rögzítése opcionális, úgy az Általános beállítások rögzítésnél lehet engedélyezni a Vtsz/Szj/Teszor számok rögzítését. A Vtsz/Szj/Teszor számok számlán történő megjelenítése a Számlázási beállításoknál kapcsolhatók be-ki.

Mivel a Vtsz/Szj/Teszor számok számlán való feltüntetése alapesetben nem kötelező, így csak akkor jelenítse meg azokat a számlán, ha ez valamiért elengedhetetlenül szükséges.

Mivel az Szj és Teszor számok formátuma hasonló, így már az adatok bevitelénél ügyeljen az egyértelmű azonosításra, vagyis a besorolási szám előtt jelezze, hogy Szj vagy Teszor számról van szó (pl. Szj 10.10, Teszor 20.20, T 20.20, stb.)


Hogyan tudom elkerülni, hogy a program ne adjon azonos számlasorszámot?

Erre alapesetben nem kell külön figyelni, mivel a program a számlasorszámot automatikusan adja, és kétszer soha nem osztja ki ugyanazt a sorszámot!

Abban az esetben viszont, ha több gépre telepítette a programot és a számítógépeket egymástól elkülönítve (nem hálózatba kötve) használja úgynevezett számlaelőtagot szükséges megadni (pl. A2017/00001, B2017/00001), így egy cégnév alatt nem készül azonos sorszámú számla. A számlaelőtagot a Beállítások / Számlázási beállítások menüpont alatt tudja beállítani a Számlatömbök kezelése gombra kattintva.


Ki tudok állítani a programmal előleg számlát?

Természetesen igen! Bármely NATURASOFT számlázó program alkalmas előleget tartalmazó számlák kiállítására.

Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy amikor a vevő ténylegesen kifizeti majd azt a terméket/szolgáltatást, melyre letette az előleget és Ön kiállítja neki a "végszámlát", úgy a program "Számla beszámítása" funkcióján keresztül lehetőség van a korábban kiállított előleg számla végszámlába történő beszámításába. Ezzel jelentősen leegyszerűsítve az előleggel kapcsolatos számlázási feladatokat.

További információk az előleg számla kiállításáról


Ki tudok állítani a programmal fordított ÁFA-s számlát?

Természetesen igen! Bármely NATURASOFT számlázó program alkalmas fordított ÁFA-s számlák kiállítására.

Szoftvereinkben a szokásos számla kiállítási metóduson kívül nincs más dolga, mint a vevő adatainál megadni a vevő adószámát (ez a fordított adózás esetén kötelező!), és a kiszámlázott tétel ÁFA kulcsánál megadni a "Fordított ÁFA" nevű ÁFA kulcsot. Ezt követően a számlázó szoftver már mindent automatikusan elvégez majd, vagyis automatikusan ÁFA nélkül állítja ki a számlát, és feltünteti a számlán azt is, hogy a fordított adózás szabályai szerint az adót a vevő fizeti meg.

További információk a fordított ÁFA-ról, fordított adózásról


Alkalmas-e a számlázó program KATA-s vállalkozásnak (kisadózónak)?

Igen, bármely NATURASOFT számlázó és/vagy készletnyilvántartó program alkalmas KATA-s vállalkozások (kisadózók) részére. A NATURASOFT programban a Beállítások\Céges címadatoknál tudja bejelölni, hogy cége KATA (kisadózók tételes adója) szerint adózik. Ezt követően a program automatikusan megjeleníti majd a számlán a számlakiállító neve mellett a Kisadózó feliratot.


Alkalmas-e a számlázó program pénzforgalmi elszámolást alkalmazó vállalkozásnak?

Igen, bármely NATURASOFT számlázó és/vagy készletnyilvántartó program alkalmas pénzforgalmi elszámolást alkalmazó vállalkozások részére. Amennyiben cége a pénzforgalmi elszámolást választotta és olyan számlát állít ki, ami nem zárja ki a pénzforgalmi elszámolás alkalmazását, úgy a számlán kötelező feltüntetni a pénzforgalmi elszámolás feliratot. A felirat a számlán belül bárhol feltüntethető! A NATURASOFT programon belül a Törzsadatok\Megjegyzés sablonok részben felrögzíthet egy Ön által szabadon megfogalmazott megjegyzést, ami utal a pénzforgalmi elszámolás alkalmazására (pl.: A számla kiállítója a pénzforgalmi elszámolást alkalmazza!).

FIGYELEM! A pénzforgalmi elszámolás több esetben (pl. adómentes EU-n belüli értékesítés, különbözeti adózás, zárt végű lízingügylet, stb.) nem alkalmazható, így azt Önnek számlánként kell elbírálni, hogy annál az ügyleténél, amit éppen számláz, alkalmazható-e a pénzforgalmi elszámolás és az erre vonatkozó feliratot csak ebben az esetben tüntesse fel!


Mi az a díjbekérő, pro forma?

A pro forma (más néven proforma, vagy díjbekérő) egy olyan bizonylat, sablon, nyomtatvány melyet megrendelést követően az eladó küld a vevő részére, ami alapján a vevő kifizetheti az általa rendelt termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

További információk a pro forma-ról, díjbekérőről


Mi a teendő, ha a nyomtató nem megfelelően nyomtatja ki a számlát?

Egyes nyomtatókkal (főleg, ha sokáig nem volt áramtalanítva) előfordulhat, hogy a nyomtató memóriája betelik vagy a memória úgynevezett memóriaszemetet tartalmaz. Amennyiben ilyenkor küld a nyomtatóra nagy felbontású tartalmat (pl. számlát), úgy előfordulhat, hogy a nyomtatás végeredményeképp egy értelmezhetetlen, összecsúszott nyomtatást kap.

A probléma elhárítása érdekében áramtalanítsa (húzza ki a konnektorból!) a nyomtatót legalább 1 percre! Figyelem! A nyomtató sima ki-bekapcsolása nem elegendő, mivel az nem üríti ki a nyomtató memóriáját!

Amennyiben a probléma továbbra is jelentkezik, úgy ellenőrizze a nyomtató kézikönyvében, hogy van-e más lehetőség a nyomtató belső memóriájának, gyorsítótárának (cache) ürítésére. Abban az esetben, ha ez sem szünteti meg a jelenséget, úgy telepítse újra a nyomtató meghajtóját (driverét) a legfrissebb hivatalos verzió szerint. 
Program típusok
Számlázó programok
Készletnyilvántartó programok
Raktárkezelő programok
Házipénztár programok
Könyvelő programok
Szoftverek
Forint számla
Deviza számla
Számla Standard
Számla Professional
Raktár Start
Készlet és Számla Start
Készlet és Számla Standard
Készlet és Számla Professional
Házipénztár Start
Házipénztár Standard
Pénztárkönyv
Naplófőkönyv
Hasznos információk
Szoftver árlista
Hírek
Vásárlási feltételek
Adatvédelem
Szerzői jogok
Honlaptérkép
Kapcsolat
NATURASOFT Magyarország Kft.
1113 Budapest, Bocskai út 77-79. (Kwenton irodaház)
Nyitva tartás hétfőtől péntekig: 8.30-17:00

Vásárlás előtti információs vonal: 06-1-209-2152
Meglévő ügyfél vonal: 06-1-789-0217, 06-1-209-2153

E-mail cím:  info@naturasoft.hu

Bankszámlaszám: 11711003-21456190-00000000
Adószám: 13730934-2-43
EU adószám: HU13730934