HÁZIPÉNZTÁR
TUDNIVALÓK A HÁZIPÉNZTÁR VEZETÉSÉRŐL

SZÁMLÁZÓ PROGRAM KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ PROGRAM RAKTÁRKEZELŐ PROGRAM HÁZIPÉNZTÁR PROGRAM KÖNYVELŐ PROGRAM
         

HÁZIPÉNZTÁR
TUDNIVALÓK A HÁZIPÉNZTÁR VEZETÉSÉRŐL

Vissza a főoldalra Szoftverek áttekintése Ügyfélszolgálat, frissítések letöltése Gyakran feltett kérdések Kapcsolat, elérhetőség
 
 

Házipénztár: minden, amit a házipénztárról tudni érdemes

Mi az a házipénztár?

A házipénztár fogalom jelöli a cégen belül azt a helyet, ahol a vállalkozás a készpénzét tartja.

Kell-e a vállalkozásomnak házipénztárt vezetnie?

Igen. Minden cég (ahol van kimenő- vagy bejövő készpénzforgalom) köteles a házipénztárt érintő bevételekről és kiadásokról nyilvántartást vezetnie.

Vezetheti-e helyettem a könyvelőm a házipénztárt?

Elméletileg igen, gyakorlatban szinte biztos, hogy nem.

Az aktuális jogszabályok szerint a házipénztárt a cégnek naprakészen kell vezetnie. Egy esetleges NAV ellenőrzés során pedig be kell tudni mutatnia a házipénztárról vezetett nyilvántartást, időszaki pénztárjelentést. Amennyiben a fenti kritériumok teljesülnek, úgy nincs akadálya annak, hogy a cég házipénztárát ne Ön, hanem könyvelője vezesse. A gyakorlatban azonban ez nehezen kivitelezhető, mivel a könyvelők általában az előző tárgyhót könyvelik, nem az aktuálisat, pláne nem naprakészen.

Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a házipénztár naprakész vezetését szinte minden esetben csak a cég - saját maga - tudja megoldani.

Mit jelent pontosan a házipénztár naprakész vezetése?

A naprakész nyilvántartás azt jelenti, hogy a házipénztárt érintő bevételeket, kiadásokat a készpénzmozgással egyidejűleg kell nyilvántartani. A jogalkotók is érezhették, hogy ezt nehéz lesz betartatni a vállalkozókkal, így szerencsére a pénzmozgás dátuma mellett nem kell feltüntetni a nyilvántartásban vagy pénztárbizonylaton, hogy órára, percre pontosan mikor történt a bevétel/kiadás. A pénzkezelési szabályzat általában ugyan előírja, hogy a pénzmozgásokat a felmerülésük sorrendjében kell felrögzíteni, de mivel egy bizonylatról (pl. számla) általában csak annak dátuma állapítható meg, így ezt utólagosan nem igen lehet ellenőrizni vagy betartani.

A naprakészségre azonban feltétlen ügyeljen, vagyis egy ma kiállított készpénzes számla kiegyenlítését még a mai napon rögzítse a házipénztárba!

Milyen formában kell vezetnem a házipénztár nyilvántartását?

A házipénztárt érintő bevételeket/kiadásokat egy úgynevezett pénztárjelentésen kell vezetnie. A számlához hasonlóan a pénztárjelentésnek sincs külalaki előírása, így bárhogy kinézhet. Ez teszi lehetővé, hogy a pénztárjelentést legegyszerűbben számítógéppel vezetheti, így nem kell foglalkoznia a tartalmi előírásokkal, mivel ezt Ön helyett a számítógép ellenőrzi/végzi.

Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy a házipénztár teljes körű kezelése nem valósítható meg Excel táblázaton keresztül, mivel az Excel táblázat nem képes ellenőrizni a bevitt adatokat, nem állíthatunk ki vele szigorú sorszámadású pénztárbizonylatot a bevételekről és a kiadásokról, továbbá nem felel meg a pénztárjelentés sorszámozási előírásának sem.

Gyakorlatban tehát két módon vezetheti a házipénztárt:
- kézzel: pénztárjelentés nyomtatvány, valamint bevételi- kiadási pénztárbizonylat nyomtatvány megvásárlásával és kézzel (több példányban) való kitöltésével
- számítógéppel: erre a célra alkalmas házipénztár program megvásárlásával (lásd lent az Ajánlott programok résznél!)


Időszaki pénztárjelentés

     

Időszaki pénztárjelentés

     

Bármekkora összeget tarthatok a házipénztárban?

2012. december 1-től érvényes jogszabályváltozás alapján: Igen.

Azonban fontos tudni, hogy a cég pénzkezelési szabályzatában (minden cégnek rendelkeznie kell ilyen szabályzattal!) továbbra is kötelező feltüntetni, hogy mekkora a maximum összeg, amit a cég tartósan a házipénztárában tarthat, csupán annyi változott 2012.12.01-től, hogy most már ennek összegét a cég a vállalkozásra jellemző körülményeknek megfelelően szabadon megállapíthatja (korábban a limit az előző év összes bevételének 10%-a volt!).

Mikor kell pénztárbizonylatot nyomtatnom?

Előbbi kérdésünknél már esett szó a cég pénzkezelési szabályzatáról. Nos, szintén a pénzkezelési szabályzat írja elő, hogy adott cégnél milyen esetben kell pénztárbizonylatot kiállítani/nyomtatni. Általánosságban pénztárbizonylatot csak akkor kell kiállítani egy adott bevételről/kiadásról, ha az adott készpénzmozgást semmilyen más bizonylattal nem tudja alátámasztani (pl. cég alkalmazottja előleget kap, tulajdonos tagi kölcsönt vesz ki, ügyfél letétet fizet be, stb.)

Nagyon fontos,
hogy készpénzes kimenő- vagy bejövő számlák mellé nem kötelező pénztárbizonylatot nyomtatni, mivel a pénzmozgást maga a számla igazolja (ha csak a pénzkezelési szabályzat külön elő nem írja a pénztárbizonylat nyomtatását)!

Érdemes még tudni, hogy a pénztárbizonylat szigorú számadású bizonylat, vagyis a bizonylatok kiállításának idősorrendjét nézve folyamatos (kihagyás nélküli) növekvő sorszámmal van ellátva.


Pénztárbizonylat nyomtatása

     

Pénztárbizonylat nyomtatása

     

Melyik programot használjam a házipénztár nyilvántartásához?

A házipénztár teljes körű nyilvántartásához elsősorban a NATURASOFT Házipénztár Start házipénztár programot javasoljuk. Ez a program kiválóan alkalmas a forintos házipénztárak vezetéséhez, pénztárbizonylatok, időszaki pénztárjelentések nyomtatásához. Ez a házipénztár program automatikusan végzi a bizonylatok sorszámozását, a záró egyenlegek figyelését, és számtalan kényelmi funkcióval is rendelkezik.

Abban az esetben, ha szüksége van 1 cégen belül több pénztár vagy valutás pénztár kezelésére is, úgy a NATURASOFT Házipénztár Standard házipénztár programot ajánljuk figyelmébe.

Amennyiben számláit is számítógéppel szeretné kiállítani, úgy érdemes az univerzális NATURASOFT Számla Standard számlázó programot választani, mely a házipénztár funkciót beépítve tartalmazza. A házipénztár nyilvántartása így még egyszerűbb, mivel a programba rögzített készpénzes kimenő- és bejövő számlák automatikusan bekerülnek a nyilvántartásba, így jelentősen csökkenthető a kézzel végzett emberi munka.

Ajánlott programok házipénztár nyilvántartásához

NATURASOFT Házipénztár Start házipénztár program
NATURASOFT Házipénztár Start

egyszerű házipénztár program


 
NATURASOFT Házipénztár Standard házipénztár program
NATURASOFT Házipénztár Standard

univerzális házipénztár program
(több pénztár, forint és valuta kezelése)

 
NATURASOFT Számla Standard számlázó program
NATURASOFT Számla Standard

számlázó program
(beépített házipénztár kezeléssel)

 
NATURASOFT Számla Professional számlázó program
NATURASOFT Számla Professional

professzionális számlázó program
(beépített házipénztár kezeléssel)
NATURASOFT Készlet és Számla Standard készletnyilvántartó program
NATURASOFT Készlet és Számla Standard

univerzális készletnyilvántartó program
(beépített házipénztár kezeléssel)
NATURASOFT Készlet és Számla Professional készletnyilvántartó program
NATURASOFT Készlet és Számla Professional

multifunkciós készletnyilvántartó program
(beépített házipénztár kezeléssel)


 
Program típusok
Számlázó programok
Készletnyilvántartó programok
Raktárkezelő programok
Házipénztár programok
Könyvelő programok
Szoftverek
Forint számla
Deviza számla
Számla Standard
Számla Professional
Raktár Start
Készlet és Számla Start
Készlet és Számla Standard
Készlet és Számla Professional
Házipénztár Start
Házipénztár Standard
Pénztárkönyv
Naplófőkönyv
Hasznos információk
Szoftver árlista
Hírek
Vásárlási feltételek
Adatvédelem
Szerzői jogok
Honlaptérkép
Kapcsolat
NATURASOFT Magyarország Kft.
1113 Budapest, Bocskai út 77-79. (Kwenton irodaház)
Nyitva tartás hétfőtől péntekig: 8.30-17:00

Vásárlás előtti információs vonal: 06-1-209-2152
Meglévő ügyfél vonal: 06-1-789-0217, 06-1-209-2153

E-mail cím:  info@naturasoft.hu

Bankszámlaszám: 11711003-21456190-00000000
Adószám: 13730934-2-43
EU adószám: HU13730934