Főoldal

Szoftverek

Ügyfélszolgálat

Kérdések

Kapcsolat

NATURASOFT Magyarország Kft.

Főoldal Szoftverek Ügyfélszolgálat Kérdések Kapcsolat  
 

Küldés ismerősnek

Honlaptérkép

Számlatömb, kézi számla, gépi számla tudnivalók közérthetően

Mi az a számlatömb?

A számlatömb egy nyomtatványboltban kapható, előre formázott és sorszámozott bizonylattömb, mellyel számítógép igénybe vétele nélkül lehet kézzel írt számlákat kiállítani.

FIGYELEM! 2012. január 1-től milliós bírság is kiszabható a számlatömb elvesztéséért, akkor is, ha az még nem került felhasználásra! A bírság felső határa az elveszett számlák és az általános bírság szorzata! Érdemes tehát végleg leszokni a számlák kézi számlatömbbe történő írásáról, helyette pedig számlázó programot használni!

A számlatömb kiváltása hogyan lehetséges?

A számlatömböt egyszerűen ki lehet váltani egy számlázó programmal. Bármikor lezárható a számlatömb és megkezdhető a számítógépes számlázás, mellyel igényes kinézetű számlák állíthatók elő akár pár másodperc alatt.

A hagyományos kézi számlatömb vásárlása során a nyomtatványboltban elkérik a vásárló cég nevét, címét és adószámát, valamint a vevőt képviselő magánszemély nevét és adóazonosító jelét. Ezekre azért van szükség, mert a számlatömböt forgalmazóknak negyedévente kötelező adatszolgáltatást kell teljesíteniük a NAV felé.

A számlázó program vásárlására vonatkozó feltételek 2014.07.01-től megváltoztak!. Amennyiben 2014.07.01. előtt vásárolta a számlázó programot, akkor Önnek, mint vásárlónak rendelkeznie kell a szoftverfejlesztője által kiadott megfelelőségi nyilatkozattal, amiben a szoftver fejlesztője vállalta, hogy a számlázó program megfelelt a vásárláskor hatályos jogszabályoknak. 2014.07.01 után vásárolt számlázó programok esetén már nem kell rendelkeznie megfelelőségi nyilatkozattal, viszont a megvásárolt számlázó programot 2014.10.01-től a felhasználónak be kell jelenteni a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon!

Összegezve tehát, míg korábban csak a kézi számlatömbös vásárlások jutottak el a NAV felé, 2014.10.01-től most már a számlázó programok vásárlásáról is fog tudni a hatóság.

Kézi (számlatömbös) számla

Géppel kiállított számla

   

Kézzel "körmölt" számla
(kiállítási idő 80-120 mp)

Esztétikus gépi számla
(kiállítási idő 10-30 mp)

   

A számlatömb sorszámozott. A gépi számlának hogyan lesz sorszáma?

A gépi számlázás során a számlák sorszáma automatikus, melyet a gép ad, így a felhasználónak ezzel nem kell foglalkoznia és azt módosítani sem tudja. A számlázó programok esetében kitétel, hogy a számlasorszám folyamatos, kihagyás nélküli legyen, mely nem módosítható.

Számlatömb és a számlázó program használható párhuzamosan is?

Igen, használható a számítógépes számlázás mellett kézi számlatömb is. Az irodában feltelepített számlázó programban készíthetők el a számlák többsége, de előfordulhat, hogy több munkatárs is irodán kívül, helyszínen végez munkát, ahol számlatömböt használ és abban állít ki számlát a vevő, szolgáltatást igénybe vevő részére. A számlák sorszáma különböző, így minden további nélkül használható gépi számla mellett számlatömb is.

A számlatömb és a gépi számla között mi a különbség?

Az alapvető különbség a számla minőségi végeredményében és a kiállítás gyorsaságában van. Míg a számlatömb használata során hosszas körmölésre van szükség, addig egy számlázó programmal pár másodperc egy igényes, ízléses, mindenki számára olvasható számla kiállítása.

A számlázó program esetében mind a partnerek, mind a számlatételek tárolhatók, így könnyedén, egy kattintással kiválaszthatók, nem kell lejegyezni, feljegyezni, megjegyezni sem a vevő adatait, sem a kiszámlázandó cikket, szolgáltatást.

A számlatömb használatánál nincs lehetőség adattárolásra, visszakeresésre, vagy kimutatás készítésre sem, míg a számlázó programban nyilvántarthatók a partner adatai.

A számla kiállítását gyorsítja, hogy előre elkészített megjegyzéseket rendelhetünk a számlákhoz, vagy egy előző számlát gombnyomásra lemásolhatunk, hogy ne kelljen minden adatot újra beírni egy másik vevő számára kiállított számla során.

A számlatömb használatával nem tarthatók nyilván a kiegyenlítések sem, míg a számlázó programban nyomon követhetők, hogy melyik partner fizetett vagy melyik, milyen összeggel tartozik.

Egy nagyobb tudású számlázó programmal forintos számlák mellett akár devizás számlákat is kiállíthatunk, szükség esetén idegen (pl. angol, német) nyelven is. Devizás számla esetében igény esetén az MNB árfolyamokat is lekéri a szoftver.

Összefoglalva, a le nem írt követelmények alapján ma már minden cégnek és egyéni vállalkozásnak a számláit ízléses, olvasható, igényes formában szükséges elkészítenie. Sok esetben, akik külföldi partner részére számláznak, hirtelen szembesülnek azzal, hogy a számlatömb használatával készített kézi számlát külföldön be sem fogadják.

Váltson Ön is számlatömbről számlázó programra és dolgozzon kényelmesen, gyorsan, igényesen!

Számlatömb kiváltására melyik számlázó programot válasszam?

A számlatömb kiváltására elsősorban a NATURASOFT számlázó programokat javasoljuk, melyek kezelése még azok számára is rendkívül egyszerű, akik még sosem dolgoztak számítógéppel vagy számítógépes számlázó programmal. Amennyiben tényleg csak a számlatömb kiváltása a cél, úgy forintos számlák kiállításához érdemes a NATURASOFT Forint számla számlázó programot választani, mert ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a termékcsalád kínálatában.

Ajánlott számlázó programok

NATURASOFT Forint számla számlázó program
NATURASOFT Forint számla

forintos számlázó program
NATURASOFT Deviza számla számlázó program
NATURASOFT Deviza számla

forintos és devizás számlázó program
NATURASOFT Számla Standard számlázó program
NATURASOFT Számla Standard

univerzális számlázó program
NATURASOFT Számla Professional számlázó program
NATURASOFT Számla Professional

professzionális számlázó program
NATURASOFT Készlet és Számla Start készletnyilvántartó program
NATURASOFT
Készlet és Számla Start

egyszerű készletnyilvántartó program
NATURASOFT Készlet és Számla Standard készletnyilvántartó program
NATURASOFT
Készlet és Számla Standard

univerzális készletnyilvántartó program
NATURASOFT Készlet és Számla Professional készletnyilvántartó program
NATURASOFT
Készlet és Számla Professional

multifunkciós készletnyilvántartó


   
   
  Számlázó program  |  Készletnyilvántartó program  |  Raktárkezelő program  |  Házipénztár program  |  Könyvelő program

Vásárlási feltételek  |  Adatvédelem  |  Szerzői jogok

 

   Az oldalt 1024x768-as felbontásra és közepes szövegméretre optimalizáltuk.